Сирене Грана падано Ambrosi 200 г
Състав:
100 г Грана Падано съдържат 385 калории и протеин колкото в 200 г месо. Хранителните съставки в 100 г сирене съответстват на тези в литър и половина мляко.
Съдържа 40% ненаситени мазнини, за които се смята, че са най-полезни за човешкото тяло. .
Описание на продукта
Едно от най-популярните италиански твърди сирена е Грана падано /Grana padano/. Произхожда от регионите, намиращи се по течението на река По, от където идва и името му Padano. С пикантен и солен вкус, и много лек оттенък на орехи.
Едно от първите сирена и до 1470 година това сирене се смята за най-популярното в страната.
Наподобява много на своя популярен братовчед – пармезан, но се произвежда в друга област. Другата разлика между двете сирена, е че при производството на пармезан се използва мляко от крави, хранени само с трева или сено. За получаването на Грана падано се използва и мляко от крави, са хранени и с фуражи.
Необходими са 18 литра прясно полуобезмаслено краве мляко за производството му и да отлежава минимум 1 месеца
Вътрешността на Грана падано има цвят на слама, слабо зърниста структура и без дупки – което го прави перфектно за настъргване.
За предпочитане е да се купува не настъргано, защото бързо губи своя вкус и аромат.
Перфектно за поръсване на спагети, паста, супи, ризото зеленчукови салати. Идеално се допълва с червено вино. Може да го поднесете на буца, с филийка хляб или с купа хубав балсамов оцет, в който да го потапяте.
Чудесна храна, както за укрепване на костите на подрастващите, така и за възрастните хора, Т.К. съдържа много калции. Йодът в него е ценна съставка, която оказва благоприятно въздействие върху тялото. Грана падано може да се консумира от всички възрастови групи, поради високото съдържание на полезни вещества. Съвсем малкото количество мазнини в него го прави подходящо за режимите на диетично хранене.
Подобни продукти