Френското сирене Comté е произведено в района на масива Юра в Източна Франция. Сиренето Comté е един от първите няколко вида сирене, получил статут на AOC (Appellation d'origine controlee) през 1958 г. Смятано за едно от най-добрите сирена в света, Comte разкрива бледожълт цвят и текстура, която може да варира от копринено до кристално. Сиренето зрее 4 месеца.
Comté е твърдо планинско сирене, отлежало до съвършенство в тишината и тъмнината на специални пещери, където придобива своя уникален вкус, текстура и цвят. Кората обикновено е прашно-кафяв цвят, а вътрешната паста е бледо кремаво жълто. Текстурата е сравнително твърда и гъвкава, а вкусът е мек и леко сладък.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
410/1700 |
Въглехидрати (г) |
0.50 |
от които захари (г) |
0.50 |
Мазнини (г) |
34 |
от които наситени (г) |
22 |
Протеини (г) |
26 |
Сол (г) |
0.8 |
Произход:
Франция