Бурата ("масло" - итал.) е италианско сирене, произведено от моцарела и сметана. Външната обвивка е от твърда моцарела, а сърцето е от моцарела и сметана - неустоима, мека текстура.
Обикновено се сервира прясна, на стайна температура с екстра върджин зехтин.
Сиренето е с богат, маслен вкус със изразен млечен привкус.
Вкусът и различните текстури на външната и вътрешна част от сиренето го правят идеално допълнение към салати, отива си с прошуто крудо, хрупкав хляб, домати със зехтин, паста.
Хранителни стойности в: |
100 г |
Енергийност (kJ/ккал) |
212/ 887 |
Мазнини (г) |
17 |
от които наситени (г) |
12 |
Въглехидрати (г) |
0,8 |
от които захари (г) |
0,8 |
Белтъци (г) |
14 |
Сол (г) |
0,33 |
Произход:
Италия