Френският производител на пилета Дюк (Duc), съвместно с българската фирма “СВС 98”, пусна в България хибрид между бройлер и домашно пиле. Породата е създадена преди 17 години във Франция и се предлага за първи път на българския пазар.
Предимствата за потребителя са по-здравословно и екологично чисто месо. Пилетата се отглеждат до 56 дни. За сравнение, индустриалният бройлер расте между 35 и 40 дни. Пилетата Дюк се хранят със 100% растителна храна, без добавка на антибиотици, животински мазнини и стимулатори на растежа. Заради специалната порода и съдържанието на 50% царевица в храната, цветът на пилето Дюк е жълт.
Пилето Дюк е хибрид между бройлер и фермерско пиле (домашна кокошка).
Гледа се според изисквания за био производство – по 15 пилета на кв.м. (При бройлерите – по 20 пилета на кв.м)
Охладеното пиле е с жълт цвят. Този цвят е белег на породата и се получава от по-богатото отлагане на каротин (провитамин А), а не от натрупването на мазнини.
Възможно отклонение от грамажа до 10 %.
Произход:
България