Истинското име на породата е “Абърдин Ангъс” (Aberdeen Angus), но в търговската мрежа и ресторантите е по-известна като “Блек Ангъс” (Black Angus). Месото от породата “Black Angus” е известно със страхотния си вкус и крехкост. Една от най-отличителните черти е високата степен на мраморираност, която се изразява в паежина от мастни нишки равномерно разположени между мускулните влакна. Така при готвенето му, мазнината се разтапя и месото се овкусява по неповторим начин.
Ключов момент при готвенето на говежда плешка е съдържащата се съединителна тъкан в месото. Самото месо трябва да бъде приготвено с течност, за да не бъде жилава. Има 3 варианта за готвене: глинен съд, печене на фурна или може да използвате котлона. Които и вариант да изберете резултатът ще е вкусно ястие за вашето семейство.
Месото може да овкусите със следните подправки със сол, мащерка, пипер, дафинов лист, от зеленчуците са подходящи лук, чесън. Относно течността, която споменахме по-нагоре може да използвате говежди бульон, ябълково вино или вода.
Произход:
България