Артишок с подправки Castellino 180 г

този продукт Ви носи: 8 точки

Цена за 1 бр:

7.87 лв.

Не е наличен в момента

Тегло:

180 гр.

Вид опаковка:

бурканче

Състав:

артишок на парчета 70%, слънчогледово олио, оцет от бяло вино, сол, подправки 1%, регулатор на киселинността: лимонена киселина, антиоксидант: L-аскорбинова киселина (витамин C). След отваряне да се съхранява в хладилник.

Описание на продукта
Съставът на артишока предопределя и доброто му съчетание с вкусовете на лимони, портокали, малини, каперси, както и подправки като чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.

Подготовката му за консумация е свързана с премахване на цялото стъбло от основата, която се чупи, а не се реже. Отстраняват се също и малките листа от долната част на зеленчука. Необходимо е и премахване на бодлите, като може да се използва ножица или остър нож да се отрежат острите върхове. Така подготвения артишок трябва да бъде поставен във вода със сока от един или два лимона (или оцетна вода) до момента на сготвянето му.

Ядивната част на артишока са вътрешните, долни листа, като се консумира 1/3 от тяхната долна част. Ядивна е и сърцевината на артишока, но първо трябва да се отстрани мъхестото покритие. Артишокът бебе е напълно зрял артишок, който расте близо до земята, защитен от по-големите листа на растението. Той е лесен за готвене и подготовка, тъй като вътрешната мъхеста част не се развива.

Препоръчваме ви да консумирате артишока сварен на пара, защото така се запазват всички негови полезни вещества. Все пак той е много вкусен печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока
Артишокът е едно от древните лекарствени растения. Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и съдейства за бързото му възстановяване при наличие на токсиинфекциозен процес. Продължителната употреба на артишок редуцира нивото на серумния холестерол и триглицеридите.

Зеленчукът е подходящ и за употреба при стеатоза на черния дроб, след прекаран хепатит и след холецистектомия, при хроничен запек и метеоризъм. Той стимулира отделянето на отпадните вещества от дейността на човешкия организъм, а проявявайки пикочогонното си действие ускорява отделянето на излишната течност и соли.

Листата на артишок се използват за лечение на жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зеленчук е отлична храна за болните от диабет, подагра и дори целулит.

Препоръчани продукти