Боровинката, особено червената, съдържа вещества, които не позволяват на бактериите да се задържат върху стените на пикочния мехур. Ето защо, специалистите, а и не само те, препоръчват при съмнение за инфекция шепа боровинки всеки ден.
Червените боровинки имат свойствата да се противопоставят на инфекциите и възпаленията. Червените плодчета са много ефективни при лечение на инфекции на пикочните канали, заболявания на стомаха и венците. Пресният сок от червени боровинки се използва за предотвратяване на рак и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Червените боровинки съдържат молекула, наречена недиализационен материал (NDM). Тя покрива някои повърхности като тефлон и не позволяват на предизвикващите инфекция агенти да се установят там. Освен това те пречат на две трети от бактериите, причиняващи язва, да се закрепят за стомашната стена.
Хранителни стойности за |
100 мл |
Енергийност (ккал/ kJ) |
52 |
Въглехидрати (г) |
12.8 |
от които захари (г) |
12.8 |
Мазнини (г) |
0.03 |
от които наситени (г) |
0.002 |
Протеини (г) |
0.1 |
Сол (г) |
0.025 |