Ягодова торта със стафиди и бадеми

Ягодова торта със стафиди и бадеми
Стоянка Савова Савова


Продукти за блата:

» 2 яйца
» 1 ч.ч. захар
» 1 ч.ч. + 1 с.л. брашно
» 7 с.л. вода
» 1 бакпулвер
» 2 ванилии

Продукти за крема:

» 400гр ягоди
» пудра захар на вкус
» 520гр заквасена сметана /2бр големи кофички/
» 2 ванилии
» 100 грама бели стафиди
» 100гр бадеми
» 3 пакетчета желатин




Начин на приготвяне на блата:

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол (добавих солта от себе си, в оригиналната рецепта я няма).

Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.

Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма за торта. Пече се докато се зачерви леко. Проверява се клечка за зъби, като се забоде клечката трябва да излезе чиста без тесто по нея. Като се охлади го разделяме на две.

Приготвяне на крема:

Измиваме ягодите, заделяме 4-5 за украса, а останалите пасираме или смиламе в блендер. Накисваме желатина в 200мл вода и го оставяме да набъбне за 10 мин.

Изсипваме смлените ягоди в голяма купа и прибавяме заквасената сметана и стафидите.
Бадемите смиламе на ситно и също ги прибавяме към крема. Подслаждаме с пудра захар на вкус.
Слагаме и ванилиите.

Разтопяваме желатина в микровълновата за 1мин. или на водна баня и го прибавяме към крема, като бъркаме добре.

Приготвяне на тортата:

На дъното на формата за торта слагаме едната половина от блата и отгоре изсипваме половината крем. Отгоре слагаме другата половина на блата и изсипваме останалия крем. Слагаме тортата в хладилник поне за 4-5 часа, за да стегне желатина.

Преди сервиране украсявема тортата с няколко ягоди.

Моят коментар:

Тортата е средно трудна за изпълнение. Отнема около 1 час. Перфектна е за лятото и се харесва от всички. Сервира се с летни свежи коктейли, както алкохолни, така и безалкохолни.