Прасковки

Прасковки
Марияна Борисова


Необходими продукти:

» 3 яйца
» 1 ч.ч кисело мляко
» 1 ч.л сода
» 1 ч.ч олио
» Около 900 гр. брашно за меко тесто
» сладкарска боя

Крем:

» 1,5-2 ч.ч смлени орехови ядки
» 700 гр. конфитюр от праскови
» 125 гр. меко масло

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата в кис.мляко, разтварям содата да шупне, след това олиото и постепенно брашното.

От замесеното тесто правя топчета колкото орех и нареждам в тавата. Оставям по малко разтояние едно от друго /лекичко се надуват/. Пека отначало в загрята силна фурна, после намалям до умерена. /Според самата фурна - моята Раховец - пускам да затрее на 300 гр. Слагам топчетата и когато се надуят, намалям до 200 гр./.

Вадя ги когато порозовеят и докато са още топли ги издълбавам мнооого внимателно, че се трошат.

Правя крем от 1,5-2 ч.ч смлени орехови ядки, 700 гр. конфитюр от праскови,125 гр. меко масло, прибавям и трохите от издълбаването. Пълня ги и събирам две по две.

Разтварям жълта и червена сладкарска боя и ги потапям първо в жълтата отвсякъде, после само от едната страна в червено, овалям в кристална захар и оставям настрана.

Дръжчиците са от чемшир, а кошницата е от тесто - в топличка вода размивам маята и оставям да се запени, прибавям щипка сол и брашно за меко тесто/ примерно 100 гр.вода, 20 гр.мая и брашното варира/. Обръщам форма кексова в този случай и правя дъно и оформям кошницата.Дръжката е тел с намотано тесто и изпечено.