Кисело мляко с плодово дъно



Киселото мляко с плодово дъно е един от малкото здравословни десерти, които привличат вниманието на деца и подрастващи. Това е компактен десерт, който лесно можете да съхранявате в малко бурканче от горчица и освен това е красив и интересен за малчуганите. Киселото мляко с плодово дъно изглежда много по-интригуващо от обикновеното кисело мляко, по-ароматно е и има елемент на изненадата на дъното, която винаги е забавна за децата.

Все повече хора се оплакват, че в наши дни киселото мляко е пълно с нишесте и други добавки, че е прекалено гъсто, кремообразно, калорично или мазно. От друга страна, има и много хора, които не обичат ароматът и усещането от истинското кисело мляко, за тях то има специфичен мирис или пък консистенцията му не е приятна. Плодовото дъно помага и в двата случая, като превръща яденето на кисело мляко в по-забавно и здравословно преживяване. И все пак пазарът е наводнен с продукти от този тип и е трудно да се ориентираме кога комбинацията от истинско краве кисело мляко и пресни плодове е налична. Ето и един лесен начин сами да си направите кисело мляко с плодово дъно.

Направи си сам

Защо да заложите на собственоръчно приготвен десерт? Може и да ви изглежда безсмислено да направите свое кисело мляко, след като вече има толкова марки, които предлагат подобни продукти. Ето няколко причини защо си струва поне да опитате:

Адаптивно е – Няма нужда да обикаляте из магазина в търсене на готов продукт с аромат, който всички ще харесат. Можете да си поръчате доставка на плодове до дома, каквито вие искате и да си направите кисело мляко с дъно от ананас и череши, например.

Без алергени – През последните месеци дъщеря ми разви непоносимост към млечни продукти и се наложи да заместя и прясното и киселото мляко в диетата й със соеви продукти. Честно казано те не й се услаждаха особено и добавянето на плодове в тях значително подобри ситуацията. Същото важи и за самите плодове. Много деца са алергични към горски и червени плодове, а най-често това са плодовете, които се поставят като дъно. Можете да добавите различни плодове – ананас, кайсия, кокос. Това са продукти, които много рядко ще откриете, смесени с кисело мляко у нас.

Няма добавени изкуствени подсладители – Рецептата, която ще видите по-долу е подсладена с мед. Много деца обичат да похапнат нещо сладко преди лягане и киселото мляко с плодово дъно и без захар е чудесен десерт за приспиване.
Забавно е

Приготвянето на този вид кисело мляко позволява лесно да се включат и децата, така е по-вероятно да си хапват с удоволствие през цялата седмица.

Лесно е

Не е толкова трудно колкото си мислите. Прави се плодова основа, разстила се на дъното на бурканчето, след което се добавя киселото мляко. Имате пълна свобода при пропорциите. Аз лично приготвям една трета плодове и една трета кисело мляко, но можете да добавите повече кисело мляко.

Така приготвено киселото мляко, може да остане в хладилника за около седмица, така че това е лесен за приготвяне десерт в неделя, когато имате време, който децата да хапват до края на седмицата. Лесно можете да поставите бурканчето при обяда на децата за училище. Добавянето на зърнена закуска, ядки или цветни пръчици отгоре прави десерта още по-вълнуващ за децата.

По-малко отпадъци

Това е чудесен начин да рециклирате малките бурканчета, останали ви от горчица, хрян и други. Можете да поставите само плодовете на дъното и да добавяте киселото мляко всеки ден, тъй като към края на седмицата плодовете започват да придават леко оцветяване на киселото мляко.
Най-добре е да използвате ягодоплодни и боровинки.

Съставки:

250 гр. плодове, обелени и нарязани на ситно
2 супени лъжици мед
Щипка сол
1 супена лъжица царевично нишесте
1 супена лъжица студена вода
1/4 чаша кисело мляко (на бурканче), подсладено с малка лъжичка мед

Инструкции

Сложете плодовете, меда и солта в средно голяма купа. Загрейте до леко кипене, като разбърквате през цялото време. Смесете царевичното нишесте с вода, до пълното разтваряне на нишестето във водата. Смесете водата с нишестето с плодовата смес. Оставете на слаб огън за около 5 минути, като междувременно разбърквате сместа, докато тя се сгъсти и спре да изглежда мътна. Оставете настрана, за да изстине, преди да положите в бурканчетата.

За киселото мляко

Прибавете две лъжици от плодовете в бурканче, което има капачка, и покрийте с четвърт чаша кисело мляко, поставете десерта в хладилника, за да се охлади.
Възможност да импровизирате

Едно от най-големите предимства на тази рецепта е възможността за безкрайна импровизация:

Можете да си направите плодово дъно от настъргана коричка на цитрусови плодове.
Можете да смесите плодове – ягода и малина, боровинки и сливи, нектарина и къпини.
Можете да добавите ванилови семена към киселото мляко или ако искате то да е истински здравословно, добавете малко чиа. Чиата постепенно абсорбира водата от киселото мляко и леко се размеква превръщайки се в нежни балончета, които сгъстяват консистенцията на киселото мляко. Най-лесно можете да закупите чиа и ванилови пръчици в онлайн супермаркет, като поръчате доставка до дома.
По повърхността на киселото мляко можете да добавите овес, натрошени ядки, корнфлейкс или дребни късчета пресен плод.




www.simplebites.net