Еклери

Еклери
Георги Димитров



Продукти:

Еклери :

» 1 чаена чаша вода
» 1 чаена чаша брашно
» 125 г краве масло
» 5 яйца
» ¼ чаена лъжичка сода бикарбонат

Крем:

» 2 яйца
» 0,5 л прясно мляко
» 1 чаена чаша захар
» 2 супени лъжици брашно
» 2 пакетчета ванилия




Начин на приготвяне:

Кипват се водата, маслото и содата и към тях се прибавя брашното, като бързо се бърка с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА.

След като тази смес заври се измъква от огъня и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. После последователно едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква много добре след всяко едно яйце (САМО С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА).

Върху намаслена тава или хартия за печене със шприц или лъжица се слага количество около 1/3 от желаната големина на еклерите. Пече се на 180-200°С 30-35 мин.

Когато изстинат еклерите се прави напречен страничен разрез и се пълнят с крема.

Евентуално отгоре се гарнират с шоколадова глазура (с вилица на хаотични лентички) или се поръсват с пудра захар.

Крем:

Яйцата се разбиват с половината от захарта, прибавят се брашното и ¼ от млякото. Останалото мляко се кипва с останалата захар. Яйчната смес се изсипва, бърка се непрекъснато, ври 2-3 мин. Крема се пълни студен.

Препоръчително е няколко часа да престоят преди консумация.

Да ви е сладко!