Бисквитена торта-сърце с ягоди



Бисквитена торта сърце с ягоди
от Дарина Николова


Необходими продукти:
  • 1 пакет какаови бисквити - общо 400 г
  • 500 г ягоди
  • 1 плодово кисело мляко - ягода - 400 г
  • 100 г течен шоколад
  • 2 пудинга ванилия
  • 2 пакетчета ванилова захар
  • 100 г кристална захар
  • 1 желатин на Йоткер - 10 г
  • компот от ягоди за напояване на бисквитите - около 200 мл.





Начин на приготвяне

800 мл прясно мляко се слага в тенджера на котлона да кипне. Пудингите се разтварят в 200 мл от студеното мляко, с добавена 100 гр захар в тях и 2 пакетчета ванилова захар и сместа се изсипва при врящото мляко, като енергично се бърка до сгъстяване на крема и се отстранява от котлона. Киселото плодово мляко се изсипва в купа. Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода, оставя се да набъбне и след това се разтваря на водна баня докато се втечни без да завира водата и се изсипва при плодовото мляко. Разбърква се добре. Шоколадът се слага в микровълновата за 30 секунди да се втечни леко. Ягодите се измиват и се подсушават с кухненска хартия. В тортена форма сърце с откопчаващи се стени се нареждат ред напоени за кратко в компот какаови бисквити. Върху тях се изсипва 250 г от ваниловия пудинг и се нарежда втори ред напоени в компот бисквити, този път обикновените бели. Добавят се още 250 г от ваниловия пудинг и се нареждат отново какаови бисквити напоени в компот. Върху тях се изсипва плодовото мляко. Нареждат се цели ягоди - 250 г, на малко разстояние една от друга, а в разстоянията се сипва с лъжичка течен шоколад. Отгоре се нарежда отново ред обикновени бисквити напоени в компот, добавя се 250 г ванилов пудинг крем. Следва ред какаови бисквити напоени в компот и се сипва последния крем. Останалите бисквити се смилат или начукват и се поръсва тортата. Отгоре се нареждат останалите 250 г ягоди срязани на половинки. Тортата се оставя да се стегне в хладилник за 3-4 часа. Изважда се, минава се внимателно с нож от вътрешната страна на ринга по цялата торта, откопчава се и отново се оставя в хладилник. Хубаво е да престои поне 10 часа преди консумация, за да омекне хубаво.

Моят коментар: Подходяща за всякакви поводи, както за празници, така и за следобедно кафенце с приятели. Много лесна за направа, предвид че не се пекат блатове , нито има някаква сложна украса и не изисква кой знае какви кулинарни умения.