Бишкотена торта с кроасани

Бишкотена торта с кроасани
Владимира Костова Тенева


Продукти:

» 3 тарелки бишкоти (около 30 бр.)
» 4-5 големи кроасана с шоколад

За крема:

» 1 л. прясно мляко
» 2 пакетчета крем-нишесте ванилия или банан
» 2 пакетчета желатин
» 125 гр. краве масло

За декорация:

» течен шоколад
» желирани бонбони




Начин на приготвяне:

В тавичка със свалящи се страни подреждаме на дъното ред бишкоти (за основа), като нареждаме и един ред бишкоти по стената.

Изсипваме част от крема (да покрие първия ред бишкоти. Отгоре нареждаме плътно кроасаните един до друг, като първо ги потапяме в сока на един компот (или захарен сироп).

Подреждаме още един ред бишкоти по стената на тавичката и изсипваме останалата част от крема.

Отгоре нареждаме останалите бишкоти, като ги режем на половинки и ги подреждаме под формата на цвете. Между половинките украсяваме с течен шоколад, а в средата слагаме желираните бонбони.

Тортата се оставя в хладилник поне за 3 – 4 часа, за да могат бишкотите и кроасаните да поемат от крема. Най-хубава става ако престои поне една нощ (ако имате търпение).

След като се извади от хладилника, сваляме подвижната стена на тавата и е готова за консумация.

Добър апетит!

P.S. Тортата може да се декорира по различен начин и с други продукти. Въпрос на вкус и въображение.

Приготовление на крема:

800 мл. прясно мляко се кипва със захар на вкус.

Предварително разтваряме нишестето с 200 мл. студено мляко. Прибавяме го към млякото, като се бърка непрекъснато. Крема трябва да се сгъсти много, дори може да се образуват и бучки. Оттегля се от огъня и се оставя да изстине добре.

Желатина се приготвя според указанието на опаковката.

След като нишестето е изстинало добре, се прибавя кравето масло и се разбърква с миксер до получаване на хомогенна смес. Прибавя се желатина и се оставя в хладилник за около 15-20 минути, за да стегне.

Аз лично слагам желатин, за да съм сигурна, че крема ще се стегне, но не е задължително. Към крема прибавям и няколко капки есенция от ром, за да стане по ароматен.

Тортата я направих по спешност, след неуспешен опит да направя еклери. Крема стана страхотен, но не и еклерите. Тъй като бях обещала да направя десерт вкъщи се роди идеята да взема бишкоти и няколко кроасана и все пак да използвам крема, който вече беше готов. Общо взето тортата не е трудна за изпълнение, както и не отне много време да се изяде.