Вкусни рецепти с боровинки за края на лятото

В края на лятото решихме да ви предложим няколко рецепти с един от абсолютните фаворити сред така наречените суперхрани, боровинките. Тези от вас, които нямат възможност да се разходят в планината и сами да се сдобият с този изящен плод, мога да си го набавят, като си поръчат доставка на плодове до дома, за да са сигурни, че боровинките ще бъдат свежи.


Освежаваща сода с боровинки

Това е един от нашите фаворити за лятото. Лесно можете да го гарнирате с листа от мента и лед, а защо не дори и да го замразите във фризера под формата на сорбе.
Рецептата е представена за 8 чаши
Съставки:
1 чаша вода
1 чаша бяла захар
2 чаши свеж босилек
2 чаши боровинки
½ чаша вода
1 супена лъжица лимонов сок
4 чаши газирана вода

Упътване:

1. Оставете чаша тиган да кипне на котлона в малка тенджерка. Добавете чаша вода и босилека и ги разбъркайте, докато се варят. Оставете така за 10 минути, след което премахнете тенджерата от котлона.
2. Пасирайте боровинките, половин чаша вода и лимоновия сок, докато се превърнат в еднородна смес. Извадете листата босилек от сиропа и го смесете с боровинковата смес. Добавете газираната вода и нежно разбъркайте. Изстудете в хладилника поне за около час. Може да добавите лед в зависимост от предпочитанията и да гарнирате с листенца мента на върха. Сервира се във висока водна чаша.

Кексче с лимон и боровинки

Този сладкиш е замислен като лек, въздушен и не много сладък десерт. Сосът от боровинки и лимонената глазура могат да бъдат приготвени предварително. Върхът на кексчето следва да бъде гарниран с бита сметана и свежи боровинки.
Рецептата е създадена за 8 порции.
Съставки:
1/2 чаша бяла захар
1/3 чаша вода
2 супени лъжици царевично нишесте
2 чаши боровинки
2 яйца
2 жълтъка
½ чаша бяла захар
2 супени лъжици мляко
¼ супена лъжица сол
2 големи лимона, изцедени и коричката настъргана
1/3 чаша масло, нарязано на малки парченца
3 чаши обикновено бяло брашно
½ чаени лъжички бакпулвер
1 чаша мляко
1 ½ чаена лъжичка лимонова есенция
1 чаена лъжичка кокосова есенция
1 чаена лъжичка ванилова есенция
1 чаена лъжичка разтопено масло, пречистено
½ чаена лъжичка бадемов екстракт (Всички тези екстракти, можете да си набавите от онлайн супермаркет.)
3 чаши бяла захар
1 чаша масло, леко разтопено (омекнало)
½ чаша мазнина за тестени сладкиши
5 яйца

Упътване:

1. Загрейте чаша захар, вода, царевично нишесте на среден огън. Добавете боровинките и ги заварете, бъркайки постоянно, докато се сгъстят, за около минута. Отместете от огъня.
2. Разбийте две яйца и два жълтъка, 2 супени лъжици мляко и солта, докато не станат еднородна смес. Добавете лимоновия сок и лимоновата коричка в яйчената смес, както и 1/3 чаша масло.
3. Гответе и разбърквайте получената смес на умерен огън, докато лимонената смес е се сгъсти достатъчно, за да покрие равномерно гърба на лъжица, около 5 минути. Налейте сместа в купичка и оставете да се охлади в хладилника. Тази смес може да бъде съхранявана в хладилника за около 2 седмици.
4. Загрейте фурната до 165 градуса и намаслете два листа готварска хартия.
5. Смесете брашното и бакпулвера в малка купичка. Смесете чаша мляко, лимонов екстракт, кокосов екстракт, ванилов екстракт, бадемов екстракт и пречистеното масло в отделен съд.
6. Разбийте три чаши захар, 1 чаша меко масло и мазнината за сладкиши в голяма купа, докато се получи лека и пухкава смес. Добавете брашното и екстрактите като едновременно с това разбърквате бавно. Щом се смеси, разпределете тестото на кухненската хартия за печене, така че да се получат пластове с еднаква равномерна дебелина.
7. Печете в загрятата фурна за около 25 до 35 минути. Оставете ги да се охладят за 10 минути.
8. Нарежете пластовете на кръгчета, като използвате чаша за чай или друг съд. Сложете един пласт върху чиния и покрийте с боровинковия сос и лимонената смес. Повторете това три пъти, така че на върха да останат само боровинки, покрити с лимонената глазура. Можете да добавите и битата сметана.

Хрупкав пай с боровинки

Това е топъл десерт, който обаче може да бъде сервиран и изстуден. Опитахме се да предложим рецепта, различна от обикновения боровинков пай.
Рецептата е създадена за 8 порции.
Съставки:
250 грама сметана за готвене
¾ чаша захар
1 яйце
2 супени лъжици брашно
2 чаени лъжички ванилов екстракт
¼ чаена лъжичка сол
2 ½ чаша свежи боровинки
1 неопечена кора за пай
За глазурата:
3 супени лъжици бяло брашно
2 супени лъжици бяла захар
3 супени лъжици охладено краве масло, нарязано на малки парченца
4 супени лъжици натрошени орехи

Упътване:

1. Загрейте фурната на 100 градуса
2. Смесете готварската сметана, ¾ чаша захар, яйце, 2 супени лъжици брашно, ваниловия екстракт и солта в голяма купа, докато се получи мека хомогенна смес. Внимателно добавете боровинките в сместа. С лъжица поставете пълнежа в неопечената кора за пай.
3. Печете в загрятата фурна за около 25 минути.
4. Докато се пече пълнежа, пригответе топинга: В средно голяма купа комбинирайте три супени лъжици брашно и две супени лъжици захар. Нарежете студеното масло в сместа, докато се получи нееднородна рошава смес. Добавете и орехите. След като се изпече пълнежа с пая, извадете и поръсете топинга отгоре.
5. Печете, докато топингът стане златист, за около още 15 минути.




SuperMag