12 есенни рецепти с ябълки



В разгара на есенния сезон ви предлагаме селекция от дванадесет рецепти с ябълки, която да допълни менюто и настроението ви с доза креативност и полезни витамини. Текстът включва идеи за рецепти с този незаменим плод и бързи насоки за приготвянето им. Всяка от рецептите е универсална и може да бъде приготвена по ваше предпочитание с какъвто и да било сорт ябълки. Ако все пак държите на екологично чистите ябълки, които отговарят на сезона, лесно можете да се сдобиете с такива, като си поръчате доставка на плодове до дома от специализиран онлайн супермаркет.

1. Сушени ябълки
Обелете една малка ябълка. Нарежете я на тънки кръгчета. Наредете кръгчетата върху намаслена тава и запечете на 100 градуса в продължение на 2 или 3 часа, докато ябълките не изсъхнат напълно.

2. Ябълкови топки с пуканки
След като приготвите по-горе споменатите сушени ябълки, накълцайте ги, докато запълните една чаша и добавете половин чаша краве масло и царевичен сироп. Четвърт чаена лъжичка сол и печете, докато термометърът за печива не покаже 150 градуса, обикновено това отнема около 8 минути. Смесете 6 чаши пуканки, половин чаша натрошени орехи и накълцаните сушени ябълки. Прехвърлете ги в леко намаслена тавичка и ги оставете да изстиват, след като сте ги направили на топчета.

3. Ябълкова гранита
Загрейте четири чаши ябълков сок на котлона с една пръчица канела, две пъпки карамфил и лентичка портокалова кора. Оставете да покъкри за десет минути, след което прецедете и оставете сместа да се охлажда. Замразете сместа в плитък тиган. За да сервирате, изгребете с вилица и посипете с настъргана зелена ябълка и захаросан джинджифил и леко напръскайте с лимонов сок.

4. Гранита с пияна ябълка
След като приготвите ябълковата гранита, описана по-горе, добавете ¼ чаша бърбън, калвадос или ябълков ликьор, преди да я замразите. Имайте предвид, че в този случай, ще е необходимо повече време на гранитата да замръзне.

5. Кростини с ябълка и канела
Смесете две супени лъжици свежа сметана и фино прецедена ябълка с една супена лъжица пресен лук. Нанесете върху запечени багети и покрийте с пушена сьомга и съвсем тънко резенче ябълка.

6. Ябълков сос
Нарежете на четвъртинки половин килограм ябълки и ги задушете с чаша вода, три супени лъжици захар, щипка сол. Затворете само частично съда и ги оставете да къкрят така за около 25 до 30 минути. След това ги прекарайте през мелничка за храна и разбийте соса с две супени лъжици бутер. Този сос е чудесно допълнение към какъвто и да било сух сладкиш или дори кекс. Към същия сос можете да добавите розмарин, салвия и мащерка, докато се задушава на котлона.

7. Пикантен ябълков сос
Пригответе ябълковия сос, описан по-горе, като заместите захарта с четвърт чаша кафява захар и добавите 3 анасонови зърна и една пръчица канела. Извадете канелата преди да пасирате соса.

8. Ябълков бутер
Нагрейте половин чаша захар в голям съд, докато не се получи цвят на тъмен кехлибар. Добавете описания по-горе ябълков сос и половин чаена лъжичка канела. Оставете на лек огън, като разбърквате периодично, докато сместа не се редуцира наполовина. Обикновено отнема около половин час.

9. Винени ябълки
Нагрейте в тиган бутилка червено вино и ¾ чаша захар, с една анасонова звездичка, една канелена пръчица и три лентички портокалова коричка. Добавете четири обелени запечени ябълки и оставете да къкрят във виното за около 30 минути. Извадете ябълките, прецедете течността, докато не се получи сироп. Сервирайте ябълките със сиропа върху гнездо от кисело мляко.

10. Ябълкови хлебчета
Разбъркайте половин чаша брашно със смес от канела, анасон, в сместа, след това ги изпържете в силно загрята мазнина, докато не се позлатят. Оставете ги да се оцедят върху домакинска хартия и посипете с пудра захар.

11. Карамелизирани ябълки
Пригответе чаша и половина захар и половин чаша вода в тиган на умерена топлина, разбърквайки, докато цвета на сместа не стане златен. Свалете от котлона и добавете четвърт чаша сметана и четвърт чаена лъжичка ванилия и сол. Прехвърлете сместа в четири чашки и оставете да се охлажда. Нанижете четири ябълки на дървени клечки и ги потопете в карамела. Оставете ги върху намаслена тавичка, докато се втвърдят.

12. Ябълкова торта
Разбъркайте 1 ¼ чаша брашно, ¾ чаши захар, 1 чаена лъжичка хлебна мая, половин чаена лъжичка сол, сода за печене, индийско орехче на прах и канела. Настържете една ябълка и я изцедете. След това разбъркайте две яйца, половин чаша олио, мляко и една чаена лъжичка ванилия. Поставете сместа в брашното. Печете в намазана с масло тава на 350 градуса за около 20 минути и оставете да изстива. Разбийте пакетче крема сирене с половин краве масло и чаша пудра захар, добавете чаена лъжичка лимонов сок и ванилия, щипка сол и разнесете сместа върху блата.



Източник: Foodnetwork.com
Снимка: Freeimages.com