Избери
София
Варна
В страната
Продължи
Първият онлайн супермаркет.       БЕЗПЛАТНА доставка за София и Варна за поръчки над 40лв.       Доставка до ТРИ часа.       Доставки в цялата страна.       Гаранция за връщане на продукти.
» Брашно и смеси за хлебопекарна

Мая за хлаб прясна

Цена за 1 бр.:  0.59 лв.

Брой: 1 бр.

 
Количество: бр.  
Добави в кошницата
Условия за доставка
За гр. София:
  • Безплатна доставка за поръчки над 40лв
  • Доставка до три часа
  • Направени поръчки до 19ч – доставка в същия ден
  • Неделя – почивен ден
  • Възможност за плащане с виртуален и преносим пост терминал
  • Възможност за връщане на стока
За доставки извън гр. София:Маята е живият продукт при замесването на хляба – милиони малки клетки, които се хранят с въглехидратите от тестото и отделят въглероден двуокис, размножават се много бързо и карат тестото да бухне.

За приготвянето на хляб може да се използва и прясна, и суха мая - 10 г суха мая се равнява на 25 г жива. И двата вида мая надигат тестото при максимална температура 35° С.

Прясната мая се разбърква с малко топла течност и малко захар, може да се добави и малко брашно, за да се получи кашичка. Така приготвената закваска се покрива и се оставя да се развие, докато повърхността й се покрие с мехурчета.

Има два вида суха мая - суха активна мая и суха инстантна мая. Сухата активна мая е под формата на малки топчици. Тя се слага в малко течност с 1 ч. л. захар и се оставя да се развие. В България не се продава суха активна мая.
Сухата инстантна мая е във вид на миниатюрни пръчици и се прибавя винаги направо към сухите съставки на тестото, обикновено към брашното. След това се добавя топла течност и тестото се омесва. Трябва да се следи упътването за приготвяне върху опаковката.

Тестото има нужда да втаса на топло място, където няма течение, докато си удвои обема. Тогава отново се премесва за кратко и се оставя да почине за 5 мин. преди да се оформи.

Сухата мая се получава при екструдиране на обикновена пресована мая /жива/, като се получават малки гранули, които се изсушават и опаковат. В зависимост от произвежданите видове суха мая при екструдирането се добавят компоненти като аскорбинова киселина, антиоксиданти и емулгатори.