Избери
София
Варна
В страната
Продължи
Здравей!       Добре дошъл в нашия сайт!      Сложи край на досадното търсене на място за паркиране!       Край на чакането по опашки!      Край на носенето на тежки торби!      Ние вършим всичко това вместо Теб!      Наслади се на допълнително спечеленото си време!      Очаквай още интересни промоции!      Откъдето можеш, когато пожелаеш, където ти е удобно!
» Брашно и смеси за хлебопекарна

Мая за хлаб прясна

Цена за 1 бр.:  0.59 лв.

Брой: 1 бр.

 
Количество: бр.  
Добави в кошницата
Условия за доставка
За гр. София:
  • Безплатна доставка за поръчки над 40лв
  • Доставка до три часа
  • Направени поръчки до 19ч – доставка в същия ден
  • Неделя – почивен ден
  • Възможност за плащане с виртуален и преносим пост терминал
  • Възможност за връщане на стока
За доставки извън гр. София:Маята е живият продукт при замесването на хляба – милиони малки клетки, които се хранят с въглехидратите от тестото и отделят въглероден двуокис, размножават се много бързо и карат тестото да бухне.

За приготвянето на хляб може да се използва и прясна, и суха мая - 10 г суха мая се равнява на 25 г жива. И двата вида мая надигат тестото при максимална температура 35° С.

Прясната мая се разбърква с малко топла течност и малко захар, може да се добави и малко брашно, за да се получи кашичка. Така приготвената закваска се покрива и се оставя да се развие, докато повърхността й се покрие с мехурчета.

Има два вида суха мая - суха активна мая и суха инстантна мая. Сухата активна мая е под формата на малки топчици. Тя се слага в малко течност с 1 ч. л. захар и се оставя да се развие. В България не се продава суха активна мая.
Сухата инстантна мая е във вид на миниатюрни пръчици и се прибавя винаги направо към сухите съставки на тестото, обикновено към брашното. След това се добавя топла течност и тестото се омесва. Трябва да се следи упътването за приготвяне върху опаковката.

Тестото има нужда да втаса на топло място, където няма течение, докато си удвои обема. Тогава отново се премесва за кратко и се оставя да почине за 5 мин. преди да се оформи.

Сухата мая се получава при екструдиране на обикновена пресована мая /жива/, като се получават малки гранули, които се изсушават и опаковат. В зависимост от произвежданите видове суха мая при екструдирането се добавят компоненти като аскорбинова киселина, антиоксиданти и емулгатори.