Според египетската митология, бог Птах е създал яйцето от Слънцето и Луната.
В яйцето има баланс на протеини, незаменими аминокиселини, витамини и микроелементи, близък до съвършенството. Това го нарежда сред най-полезните и добре усвоявани храни за човека. Съставът на яйцето обаче зависи много от режима на хранене на птиците, които го снасят и начина на отглеждането им. Яйцата се набавят от био птицеферми, където кокошките живеят в обширни хамбари с достъп до открити пространства. Хранени са само със сертифицирано био зърно от втория ден на живота им. В чистото от пестициди и хербициди зърно се добавя и ленено семе, което дава около 200 мг Omega 3 мастни киселини на яйцето. Доставени са от най-близката до София био птицефермата, в град Гьор в Унгария .
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
75 |
Въглехидрати (г) |
0.6 |
Мазнини (г) |
5.01 |
Протеини (г) |
6.25 |
Произход:
България