Сортът червена леща е подходяща за крем супи и салати, както и за вегетариански кюфтенца. Вари се в съотношение 1:2.
Зрънцата червена леща са разделени на половинки, заради което тя се сварява много по-бързо от повечето варива и спестява ценно време при готвене. Червената леща е подходяща за приготвяне на крем супи и пюрета. Има високо съдържание на белтъчини, фолиева киселина, желязо, бета каротин, тиамин, калций, магнезий, витамини РР и В и др.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
345/1359 |
Въглехидрати (г) |
59.15 |
от които захари (г) |
0 |
Мазнини (г) |
2.17 |
от които наситени (г) |
0.38 |
Протеини (г) |
24.95 |
Сол (г) |
0.07 |
Фибри (г) |
10.8 |