Безплатна доставка за гр.София за поръчки над 30лв. Възползвай се!

Нахут Divella 400 г S

този продукт Ви носи: 1 точки

Цена за 1 бр:

2.69 лв.

БР.
Добави в количката

Тегло:

400 гр.

Вид опаковка:

метална кутия

Състав:

нахут, вода, сол, аскорбинова киселина

Описание на продукта
Хранителни стойности за 100гр:

Енергийни стойности: 303kJ/ 72kcal
Мазнини: 1.3гр,
от които наситени: 0.1гр
Въглехидрати: 8.6гр,
от които захари: 0гр
Протеини: 4.3гр
Сол: 0.45гр

Ястията с нахут, към които модерният и все по-глобален кулинарен свят проявява растящ интерес, са едно от многобройните богатства на вкусната ориенталска кухня.

За Ориента кръглите светло сивкаво-бежови зърна са универсален продукт. Използват се в готвени ястия със или без месо, в различни супи, салати, за мезета, сосове и гарнитури. От някои сортове се правят и пуканки. Заедно с лещата и ориза той е нещо като фундамент в строго вегетарианската индийска диета. Традиционната закуска в Пенджаб представлява сварен нахут с настъргана глава лук, супена лъжица доматено пюре, къри, семена от кориандър и кимион плюс обилно количество джинджифил. Сервира се с оризово хлебче. В Бирма правят от нахут тофу - прясно вегетарианско сирене, подобно на това от соята. В Турция с изпечен смлян нахут поръсват бозата. Често се използва и под формата на брашно за приготвяне на тънки безквасни хлябове. Изглежда под арабско влияние тази традиция все още е запазена в Испания и Южна Франция, където понякога смесват нахутено и пшенично брашно. А едно от традиционните испански ястия е косидо - сготвено месо с нахут и зеленчуци. На Филипините пък киснат нахут в захарен сироп и така го използват в състава на различни десерти. Много популярно ястие в Гърция и особено на Цикладите е ревитада. Това е нахут, сготвен в гърне с лук, зехтин и подправки. Напълненото гърне се замазва с тесто и се пече във фурна няколко часа, а може и цяла нощ. Това е традиционно неделно ястие на остров Сифнос. Там благочестивите домакини още в събота вечер занасят гърнетата с ревитада в селската фурна и в неделя след църковната служба минават, за да си ги вземат.

Особеност при нахута е, че вкусът му лесно постига хармония със силни подправки като къри, чесън, ким и прясна мента, риган, розмарин, копър, анасон и джинджифил. Неговият деликатен и сговорчив характер го прави желан за различни импровизации и експерименти. Това обяснява и присъсвието му в най-различни ястия - супи, предястия и салати, гарнитури, сосове и десерти.

Друга причина за растящия интерес към нахута са неговите диетични качества. Модерни медицински изследвания го нареждат сред десетте най-полезни за здравето храни заради високото съдържание на белтъчини и въглехидрати при ниско съдържание на мазнини, както и заради присъствието на минерали като магнезий, цинк, фосфор и др. В 100 г сварени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. Това количество съдържа също половината от препоръчваната дневна доза витамин В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Препоръчва се при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс. Доказано е, че помага за свалянето на холестерола и кръвното налягане. Предпазва също от заболявания на простатата. Той е идеална храна за вегетарианци и вегани, както и по време на пост. Не само замества месото, но и допълва диетата с боб, леща и други бобови култури.


Подобни продукти