Кефирът е нещо като първи братовчед на айряна, но още по-полезен. Tрадиционният кефир се прави от прясно мляко, в което се слагат кефирени зърна и се изчаква да ферментира, при което се получава леко кисела напитка, богата на пробиотични бактерии и дрожди.
За правилната функция на стомаха е важно да приемаме много ферментирали храни, богати на разнообразни пробиотични микроорганизми. За пробиотиците се знае, че се натрупват в организма, т.е колкото повече и по-продължително време приемаме пробиотични храни като кефира, толкова по-голям е благотворният им ефект върху здравето. А подобно на една еко-система, колкото по-разнообразни са пробиотиците, толкова по-устойчива и стабилна става микрофлората в нашите стомаси.
Нискомасленият кефир Harmonica е масленост 1% и запазени всички полезни вещества - протеини, микроорганизми и пробиотици. Той е с по-мек и деликатен вкус в сравнение с пълномасления си братовчед и е с два пъти по-малко калории.
Кефирът на Harmonica не се прави със кефирени зърна, а със пробиотична закваска. За разлика от айряна или киселото мляко, където ферментацията е между 2 и 6 часа, при кефира тя е цяла нощ, около 9-12 часа. Това е така, защото микроорганизмите в него се развиват при по-ниски температури и изискват повече време.
По-дългата ферментация разбива частично лактозата и в резултат кефира е подходящ за хора с лактозна чувствителност.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/kJ) |
39/163 |
Въглехидрати (г) |
4.2 |
Мазнини (г) |
1 |
от които наситени (г) |
0.6 |
Протеини (г) |
3.2 |
Сол (г) |
0.07 |
Произход:
България
Производител:
Harmonica