Ари Харел е създал оригиналното сирене Камембер от сурово мляко, в Нормандия, Франция, през 1971 г. Много добри сортове Камембер сирене от пастьоризирано мляко, могат да бъдат намерени в Нормандия днес. Едно от най-добрите от тях е Камембер President.
Прясното сирене Камембер е с твърда и ронлива консистенция, когато е прясно. Тъй като сиренето узрява образува гладка, бяло цъфнала кора, което е типично за Camenbert сирене. Той разполага с богат, маслен вкус. Кората е причинена от бяла гъба, наречена Penicillium candidum.
Това сирене е най-добре в комбинация с леко червено вино като Beaujolais, Chenin Blanc
Пресният Камембер има млечен и сладък вкус, а след узряване става силен и плодов.
Хранителна стойност за 100 г продукт:
Енергийна стойност: 1117KJ/269kcal;
Мазнини - 21г,
от които наситени мастни киселини 15г; Въглехидрати - 0г,
от които захари 0г;
Белтъци - 20г;
Сол 1,4г
4°С-8°С
Произход:
Франция